Kullanıcıların web kaynaklarına erişimini denetlemek için DNS Firewall uygulayabilirsiniz. Varsayılan profili özelleştirebilir veya kendi profilinizi oluşturabilirsiniz.
Oluşturduğunuz profili, grup yönetimine entegre ederek kullanıcıların belirli kategorilere veya alan adlarına erişimini kısıtlayabilir ya da yönlendirebilirsiniz.
Arayüz ekranında Ayarlar->DNS Firewall menüsüne tıklayalım.
Burada Default grubu için işlem yapacağız, siz Ekle diyerek yeni bir profil oluşturabilirsiniz.
1- Açılan ekranda Genel sekmesindeki alanlar tercihinize göre aktif edilir.
Botnet C&C İsteğini Blok Portalı'na Yönlendir: Bu seçenek etkinleştirildiğinde, botnet Command & Control (C&C) sunucularına yönelik talepler bloklanır ve blok portalına yönlendirilir. Botnet C&C sunucuları, kötü amaçlı yazılımların yönetildiği sunuculardır.
Google,Bing için Güvenli Aramaya Zorla: Bu seçenek etkinleştirildiğinde, Google ve Bing üzerinde güvenli arama zorunlu hale gelir. Bu, uygunsuz içeriğin arama sonuçlarından filtrelenmesini sağlar.
Youtube için Güvenli Aramaya Zorla: Bu seçenek etkinleştirildiğinde, YouTube'da güvenli arama zorunlu hale gelir. (Strict: en yüksek düzeyde filtreleme sağlar , Moderate: daha esnek bir filtreleme sağlar)
2- Domain Filtreleme sekmesine geçilir, burada belirli alan adlarının (domain) erişimini engelleyebilirsiniz.
Domain: Erişimi engellenecek web sitesinin alan adını gösterir.
IP: Engellenen alan adı için yönlendirilecek IP adresini gösterir. Örneğin browsec.com adresi "127.0.0.1" olarak ayarlanmış. Bu, localhost (yerel makine) adresidir ve engellenen domain'in bu adrese yönlendirileceği anlamına gelir.
3- DNS Translation sekmesine geçilir, burada belirli IP adreslerine yapılan DNS isteklerini yeniden yönlendirebilirsiniz.
IP1, IP2: IP1, gelen DNS isteği için tanımlanan IP adresini; IP2 ise yönlendirilmesi gereken IP adresini belirtir.
Kaydet dedikten sonra ilgili tanımı Ayarlar->Grup Yönetimi menüsüne giderek mevcut gruplarınız için tanımlayabilirsiniz.